Vsako leto prvi teden v oktobru posvetimo otrokom, v Zvezi prijateljev mladine Slovenije izberejo temo, na katero pripravijo poslanico. Poslanica je skupek stališč organizacije ZPMS do obravnavane tematike ter priporočil za boljše in učinkovitejše aktivnosti, povezane z otroki in mladostniki. Programi društev in zvez so bili zmeraj izjemno bogati in prvenstveno namenjeni otrokom: ustvarjalne delavnice, predstave, sproščena druženja otrok in odraslih s petjem, plesom, slikanjem, s športnimi igrami ali koncerti.

Teden otroka® je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954. Besedna zveza “teden otroka” je zaščitena že od leta 2011 in se zapiše z veliko začetnico Teden otroka®.

V vrtcu z otroki veliko časa bivamo na prostem, preživimo v naravi, ki že sama po sebi spodbuja radovednost in raziskovanje. Sprehodi v gozd ali v bližnjo okolico vrtca ponujajo širok spekter čudenja nad naravnimi čudeži, ki jih imamo kot na dlani. Obenem spodbujamo tudi prijateljstvo med otroki in skupinami, se družimo, telovadimo in se igramo, pojemo ob inštrumentih in se zabavamo, uživamo v lutkovni predstavi v izvedbi vzgojiteljic in vzgojiteljev in ustvarjamo. Dejavnosti z otroki  v Tednu otroka prilagajamo naslovni temi.

V letu 2023 je bila tema Tedna otroka: »Zakaji in zatoji radovednosti«.

Dostopnost