KULTURNA DEDIŠČINA V ENOTI PODPEČ

Okt 24, 2023

REDKA DRAGOCENA ZNANJA, SPRETNOSTI IN POKLICI

Letos so se naši Vrtci že šesto leto zapored udeležili projekta Dnevi kulturne dediščine in tedna kulturne dediščine. Tokrat smo spoznavali redka in dragocena znanja, spretnosti in poklice. Vsaka enota in vsaka skupina je na izviren in otrokom zanimiv način pripravila dejavnosti, ki so nas za nekaj dni ponesla v čas naših dedkov, babic, pradedkov in prababic. Našemu raziskovanju starih časov so se pridružili tudi starejši domačini, ki so nam s svojimi zgodbami, ustvarjalnostjo in veliko potrpežljivosti obarvali dneve v vrtcu.

V enoti Podpeč smo v okviru Dnevov kulturne dediščine pripravili jesenski piknik. Rdeča nit so bila redka dragocena znanja, spretnosti in poklici. V dopoldanskem času so otroci pripravili tržnico in raziskali kaj vse je včasih moral znati trgovec. Popoldne smo se skupaj s starši in starimi starši preskusili v pletenju, slikanju panjskih končnic, lončarstvu, ličkanju in robkanju koruze ter kuhanju polente z gospo Katarino Susman. Svoje spretnosti so otroci pokazali tudi pri kotaljenju buč čez ovire in vožnji s samokolnico, na tržnici pa so pokazali kako prava branjevka prodaja sadje in zelenjavo. Na koncu so se okrepčali s pečenim kostanjem in krompirjem in se pred odhodom domov še fotografirali v jesenskem kotičku kulturne dediščine.

Otroci iz skupine Pikapolonice so spoznavali kvačkanje in pletenje ter izdelovali zapestnice iz volne, najmlajši pa so se preskusili v lončarstvu in iz slanega testa izdelali posodice.

Dostopnost