KULTURNA DEDIŠČINA V ENOTI VNANJE GORICE

Okt 10, 2023

Tudi letos smo v enoti Vnanje Gorice obeležili teden kulturne dediščine z naslovom: »Redka dragocena znanja, spretnosti in poklici«. Dogodek smo izvedli v dopoldanskem času na ploščadi pred vrtcem, katerega pa so se udeležile prav vse skupine, od najmlajših pa vse tja do najstarejših.

Otroci so si lahko pogledali 8 delavnic, kjer so nam dobre gospe in spretni gospodje pokazali, njihove ročne spretnosti, znanja(ki so jih pridobili sami) ter »stare« poklice.

Medse smo povabili; medeno kraljico 2022 – čebelarko, lesarja, klekljarico, šiviljo, kvačkarico, citrarko, gospe, ki iz papirja izdelujejo rožice ter gospoda, ki sam, že vrsto let izdeluje pletene košare iz lesa.

Otroci so se nekaterih delavnic, poleg opazovanja, tudi udeležili in se preizkusili v ročnih spretnostih. Preizkusili so se v žaganju lesa z različnimi žagami ter v varni uporabi kladiva. Spoznali so različne vrste čebel in izdelke, ki nam jih le-te pridelajo. Budno smo tudi opazovali gospoda, ki je pred nami izdeloval pletene košare, ter gospe, ki so pred nami ustvarjale svoje prelepe izdelke. Citrarka pa nam je na citre zaigrala kar nekaj prečudovitih skladb, med njimi tudi skladbo Cvetje v jeseni (U. Koder), ki letos obeležuje že 50 let.

Dopoldansko druženje je minilo izredno hitro in komaj čakamo, da vidimo, kaj lahko spoznamo naslednje leto.

Strokovne delavke vrtca Vnanje Gorice

Dostopnost