KULTURNA DEDIŠČINA V ENOTI NOTRANJE GORICE

Okt 12, 2023

V enoti Notranje Gorice je zadišalo po jeseni, ko so se na igrišču pojavile bale sena in gajbice koruze. Z otroki smo v sklopu projekta – Kulturna dediščina na temo Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici – obudili tradicionalno ličkanje koruze.  

Pri tem so nam pomagali starejši – oskrbovanci doma starejših občanov Notranje Gorice in upokojeni glasbeniki folklorne skupine Rožmarin. Otroški spretni prsti so prav hitro slekli koruze, nekateri pa so se preizkusili tudi v “rofkanju” koruze. Otroci so oskrbovancem nosili koruzne storže, na katerih so se še držali listi, ti pa so jih zvezali skupaj po dva storža. Zvezane koruzne storže smo nato obesili na ograjo. 

Pri našem skupnem druženju seveda ni manjkala glasba. Ob spremljavi harmonike in klarineta smo skupaj zapeli že znane pesmice ter ob nekaterih tudi zaplesali. Družili smo se vse do kosila, potem pa smo se gostom zahvalili za obisk in se od njih poslovili.  

Nasmehi na obrazu oskrbovancev so nam dali potrditev, kako je medgeneracijsko druženje zares pomembno tako za mlajše kot starejše. 

Strokovne delavke vrtca Notranje Gorice 

Dostopnost