V  mesecu oktobru 2022 se je sestal Upravni odbor Sklada Vrtcev Brezovica.  Pogovorili smo se o dosedanjem delu in naredili načrt za novo šolsko leto. Delavnica za starše, Peka potice, je bila v preteklih dveh letih zelo dobro obiskana in smo jo načrtovali tudi v letošnjem pomladanskem času. Ravnateljica, vodja prehrane in predsednica Sklada smo se  dogovorile, da delavnico izvedemo v mesecu marcu. Vzgojiteljice so vabilo posredovale vsem staršem v spletne igralnice. Delavnice so bile namenjene izključno  prijavljenim staršem.

V torek, 4. aprila 2023, so se v kuhinji vrtca Notranje Gorice zbrale mamice, ki so pod strokovnim vodstvom kuharice Tine in pomočnice Darje aktivno sodelovale pri vseh postopkih priprave testa in končnega valjanja, mazanja nadeva in zavijanja potičke. Po končanem delu so pospravile po kuhinji, potico pa odnesle domov, kjer so jo spekle in pričarale praznično vzdušje. Letos so se naučile pripraviti kokosovo potico. Kuharica je med delom spretno odgovarjala na  vprašanja in iz prve roke so izvedele za marsikatero podrobnost, ki jih v zapisanih receptih ni, a je pri delu zelo dobrodošla. Vzdušje je bilo zelo prijetno in naslednje leto v pomladanskem  predprazničnem času zagotovo organiziramo takšno druženje. Na pobudo staršev in v dogovoru z vodstvom vrtca pa nameravamo v mesecu maju pripraviti kuharsko delavnico za starše z naslovom Namazi in juhe.

Prostovoljni prispevki vseh udeleženk so zbrani v fondu Sklada Vrtcev Brezovica, ki je namenjen posodabljanju opreme za igro otrok.

Janja Suhadolnik

Recept za kokosovo potico

Sestavine:

  • 60 dag moke
  • 5dag grenkega kakava
  • 5dag kvasa
  • 10dag sladkorja
  • 10dag masla
  • 3 rumenjaki
  • 3dl mleka
  • ščep soli

Nadev:

  • 0,5l sladke smetane
  • 40dag kokosove moke
  • 20dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 3 jajca
  • 3 beljaki

Postopek:

Testo:

kakav umešamo med moko. Maslo, sladkor in rumenjake raztopimo v toplem mleku. Malo mleka prihranimo in v njem raztopimo kvas ter pustimo, da vzhaja. V skledo stresemo moko in v sredo naredimo jamico. Ščep soli damo ob strani, ker sol ne sme priti takoj v stik s kvasom. Ko kvas vzhaja, ga zlijemo v jamico, dodamo toplo mleko z ostalimi sestavinami in zamesimo testo (testo je precej gosto). Pustimo, da vzhaja, medtem pripravimo nadev.

Nadev:

smetano zavremo in v vrelo dodamo sladkor z vanilijevim sladkorjem in kokosovo moko. Dobro premešamo in odstavimo. Počakamo, da se ohladi in dodamo tri rumenjake in sneg iz šestih beljakov.

Vzhajano testo razvaljamo in namažemo z nadevom ter zvijemo v potico. Pečemo na 180°C dobro uro. Vmes jo lahko pokrijemo s peki papirjem, da se ne zažge.

Dostopnost